Blogg

Imbolc, Disablot

En bra början på året och ceremoni för ljusets återkomst och Solen, är att lyssna till Solveig Anderssons magiska jojk ”Bjiejjie”. Solen värmer Moder Jord så att det kan börja gro i hennes inre, och vi låter även solen värma våra hjärtan
så våra hjärtefrön kan börja gro och urtvecklas till det de är avsedda att bli.

Imbolc, Disablot, Ljusmässodagen
Jag sitter vid fönstret och tittar ut över det vintriga landskapet som nu vilar i skymningens slöja. Ännu är det klara kontraster mellan den vita snötäckta marken och skogens, trädens olika mörka toner och det ljusgrå, med ton av stålblått, skimrande himlavalvet. Det är vilsamt att betrakta och låta ögonen följa skiljelinjerna, men snart suddas de ut och allt smälter samman till ett milt sammetsmörker. Det är meditativt att följa skymningen och ”se” med både fysiska och icke fysiska ögon. När jag inte längre kan urskilja detaljer i naturen känns det som jag smälter samman med mörkret. Tid och rymd upphör. Jag kan uppleva det som jag svävar i oändlighetens rymd.
Mörker har sin tid och ljuset sin tid och naturen följer dess olika skiftningar. Det känns inte som vår än, men snötäcket har minskat, de ljusa dagarna har blivit längre och vi börjar pryda vårt hem med tulpaner. Och visst ger ett vackert tulpanfång en känsla av vår. Och semlor med mandelmassa och grädde, mums, men inget att mumsa på när man ska göra kroppsrening, dvs detoxa.
Naturens skapelseprocess är redan i gång efter vintervilan och vi kan knyta an till denna process i Imbolc-ceremonin. Tycker vi att vi går på tomgång efter vintervilan är det dags nu att plantera kreativa frön som ganska snart får kraft i den mörka myllan och växandet tar fart.
När vi går in i februari så börjar vi pyssla om växter och frön och ge dem förnyad kraft efter viloperiod. De blir ompysslade, får ny näring och vi börjar så smått plantera frön som vi vill ska växa till sin fulla skönhet, eller ge oss örtmedicin av olika slag. Växter är värdefulla hjälpare.
Imbolc betyder ungefär ” i magen” eller området kring skötet. Där finns det kreativa skapandet. Det är vårt andra chakra. Och visst är namnet fint, Sakralchakrat, det heliga stället. Gudinnans heliga chakra. Ett centrum för feminin kraft. Centrum för attraktion, känslor och sexualitet. Dess element är vatten och är djupt sammanlänkat med månkraft, som inte bara styr tidvattnet utan även vätskorna i våra kroppar. Du kan stärka detta chakra genom olika kreativa aktiviteter, lyssna på musik, dansa, bära kraftknyten med t ex bärnsten, guldtopas, karneol, några droppar Ylang-Ylang, Cederträ och kanske några örter som du spontant känner som kraftfulla. Komplettera kosten med olika bönsorter, kikärter, groddar, frön, nötter. Lyft fram den heliga, feminina kraften inom dig och låt den synas och verka i din omvärld. Relationer hör också ihop med andra chakrat, så se även dem som plantor som ska vårdas med ömhet och omsorg, men släpp också kontrollen så att de kan växa i sin egen kraft.
Diser, gudomliga väsen, finns i vattnet, i luften, i skymningen, ja närhelst vi söker kontakt kan vi finna dem. Vi kan uttrycka vår tacksamhet genom att blota (offra) till olika Diser. Man kan använda örter, mjölk, heligt vatten, fruktjuicer etc, men välj gärna blot med en tanke bakom så den blir personlig. Vi kan blota till fruktsamhetens gudinna och be att våra idé- och projektfrön ska växa sig starka och bära frukt. Vi kan blota till vår inre gudinna och låta den feminina kraften få ta plats.
Denna Imbolc tänder jag ljus för den feminina kraften och fokuserar på mitt inre kraftcentrum och på att vara förankrad både i Moder Jord och den Kosmiska Modern. Jag skapar balans i mitt inre, med naturen och med världsaltet. Jag är ett med allt detta. Jag tänder ljus för alla mina relationer, människor, djur, växter och naturens alla väsen.
Jag hedrar den ljusa gudinnan, den unga i treenigheten, hon som kommer med det nya, med våren. I nordisk tradition är det Idun, en asynja som odlar äpplen, vars kraft är evig ungdom. Gudinnan Vår är Löftets gudinna, hon lyssnar till de löften vi ger och får. Våren är luftens element så jag tar också med Saga, den gudinna som ser, samlar berättelser, historia, sagans och poesins gudinna.
Denna sabbats runor är Lagu, vattenrunan, Ass, luftens. visdomens och Odens runa och Algiz, djurrikets runa, fylgjorna.
Gör ett kollage med bilder mm som symboliserar dina planer, idéer, projekt för i år, för framtiden. Medan du arbetar med kollaget befäster du din intention och att resultat redan är uppnått – om det nu är för ditt och allas bästa.
Ta in några kvistar av björk, vide eller forsythia och följ hur de börjar knoppas och slå ut.
Också ett umärkt tillfälle förnya häxlöften, prästinnelöften, ge healing, läkning till våra känslor, våra tillkortakommanden.
Det är också dags låta häxkvasten göra lite nytta, sopa och vifta ordentligt med kvistarna så det blir skinande rent. Vi använder häxkvasten alldeles för lite. Brukar du detoxa kroppen så är det dags för det nu, men glöm inte ” detoxa” även hemma. Enligt Feng Shui speglar det yttre det inre, så en förändring i det yttre kan påverka framgång på olika plan.
Jag funderar över vilka plantor som ska drivas upp och få att växa, blomma, ge skörd. Det ger anledning till att forska mer om vilka örter som kommer att förbjudas. Förbered och ge fröet förutsättningar för att gro, vattna, ge näring och följ dess utveckling.
Glöm inte vårskriet – det gör att du väcker våren och känner livet pulsera!

UGGLEKATTEN I MÖRKA NATTEN